PSZEPIS NA CIASTO MIODOWO PYŁKOWE


Stały bywalec
Posty: 1510
Rejestracja: 5 lut 2013, o 14:25
Post: 25 mar 2016, o 18:26
Radku może powtórka z przepisu na ciasto miodowo - pyłkowe Obrazek


........ dzisiaj podawałem ciasto miodowo- pyłkowe Obrazek[/quote] / napisał RADEK /
,, PAN BÓG DOBRZE POMYŚLAŁ, ŻEBY LUDZIOM ŻYCIE OSŁODZIĆ, KAZAŁ PSZCZOŁOM MIÓD ROBIĆ ,,
Cytuj

Stały bywalec
Posty: 1510
Rejestracja: 5 lut 2013, o 14:25
Post: 23 mar 2017, o 19:04
Może w tym roku ktoś o tym napisze Obrazek
,, PAN BÓG DOBRZE POMYŚLAŁ, ŻEBY LUDZIOM ŻYCIE OSŁODZIĆ, KAZAŁ PSZCZOŁOM MIÓD ROBIĆ ,,
Cytuj

Stały bywalec
Posty: 1510
Rejestracja: 5 lut 2013, o 14:25
Post: 23 mar 2017, o 19:07
Przepis na ciasto cukrowo-miodowe;
2kg. cukru pudru i 0,5kg.miodu rozpuszczonego , miód musi być ogrzany do temperatury około45st.
Składniki się miesza aż do konsystencji takiej przypominającej prawdziwe ciasto. Składniki muszą być tak wyrobione aby ciasto po położeniu na ramki nie spłynęło.

Ciasto miodowo-pyłkowe:
120dag.cukru pudru, 40dag pyłku, 40dag miodu. Ciasto wykonujemy jak wyżej.

Można tez poddać pszczołom sam pyłek(suszony nie mrożony) wystarczy go zmielić i położyć na dennicy.

Syta to rozrzedzony miód z wodą. Zwykle stosuje się proporcje pół na pół.
,, PAN BÓG DOBRZE POMYŚLAŁ, ŻEBY LUDZIOM ŻYCIE OSŁODZIĆ, KAZAŁ PSZCZOŁOM MIÓD ROBIĆ ,,
Cytuj
Awatar użytkownika
Posty: 90
Rejestracja: 23 sty 2017, o 10:46

Lokalizacja:
Osiek/Olkusz
Post: 27 mar 2017, o 10:32
Ja w tamtym roku robiłem to trochę inaczej bo zapasów w ulu było mnóstwo musiałem sporo wycofać i nie chciałem im jeszcze za bardzo dokładać cukru aby nie fałszować miodu wiosennego to podałem miód z pyłkiem pół na pół i do tego dosypałem tylko naprawdę niedużą ilość cukru pudru aby ciasto miało odpowiednią konsystencję aby się nie "lało" po ramkach i tak im poddałem poszło moment :smile: zrobiłem tak dwa razy jeszcze przed wierzbą, pszczoły poszły pięknie na to jak bym tylko miał więcej oleju w głowie i doświadczenia oraz spodziewał bym się takiej pogody jak była w tamtym roku to pozyskał bym duże ilości (jak na moje warunki :smile: ) miodu wierzbowego, bo taki był szał w tamtym roku o tej prze że szok :grin: nie wiem czy to przez moje wcześniejsze zabiegi ale z 16 rodzin 14 miałem super silnych które przyniosły naprawdę spore ilości miodu rzepakowego no i wcześniej tej wierzby ale to był mix z cukrem niestety :sad: i musiałem kolejny raz ramki wycofywać bo matule nie miały gdzie czerwić !!
Cytuj

Stały bywalec
Posty: 1190
Rejestracja: 22 cze 2013, o 09:51
Post: 27 mar 2017, o 22:17
Ja podobnie jak Łukasz zagniatałem miód ze zmielonym pyłkiem w takiej ilości , żeby było gęste i nie spływało . Nie stosowałem się do żadnego przepisu . Chyba im smakowało :grin: bo wrąbały wszystko .
Stosowałem miód rzepakowy bez podgrzewania .
Cytuj
Awatar użytkownika
Stały bywalec
Posty: 912
Rejestracja: 20 lis 2014, o 10:28
Post: 28 mar 2017, o 18:40
Nie no koledzy .. takie ciasto to Ja bym sam zjadł ze smakiem a wy je pszczółką oddajecie , nie żal wam ?? :lol:
"Chwalił raz siebie człowiek, opatrując ule:

- Jak to ja z wami, pszczółki, obchodzę się czule!
- Prawda, - rzekły - lecz dobroć z jakiego powodu?
Alboż to dla nas robisz? Dla naszego miodu."
Ignacy Krasicki
Cytuj

Wróć do „%s” CO SŁYCHAĆ W PASIECE?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość